Potrawka z królika
Opublikowano: 08.06.2022 r.
Potrawka z królika to proste, ale pyszne danie, w którym dominują comber z królika, śmietanka kremowa 30%, czosnek i cebula. Aromat tymianku i natka pietruszki sprawiają, że całość jest wyjątkowo aromatyczna. Dodatek oliwy z oliwek dopełnia smak, a marchewka nadaje lekką słodycz. Idealne na rodzinny obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Comber z królika - 450 g
- Śmietanka kremowa 30% - 600 g
- Czosnek - 10 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 90 g
- Tymianek świeży - 30 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Natka pietruszki - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Comber pokrój w kostkę
- Rozgrzej oliwę w garnku i podsmaż na niej posiekane cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso i podsmaż. Całość zalej połową szklanki wody.
- Marchewkę pokrój w plasterki i wrzuć do garnka razem z posiekanymi: tymiankiem i natką pietruszki.
- Duś przez 40 minut i wlej śmietankę. Doprowadź do zagotowania i dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny