Potrawka z indyka
Opublikowano: 16.08.2022 r.
Mięso z piersi indyka, olej rzepakowy, czerwona papryka, cebula i bakłażan – to tylko część składowych tego smakowitego przepisu na potrawkę z indyka. Do tego dorzuć czosnek, marchewkę, przecier pomidorowy oraz bulion warzywny, a otrzymasz apetyczne danie na obiad.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 600 g
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Papryka czerwona - 150 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 150 g (1 średnia sztuka)
- Bakłażan - 200 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Marchewka - 100 g (1 mała sztuka)
- Przecier pomidorowy z solą - 60 g
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, wok
Przepis krok po kroku
- Filet z indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój go w paski. Paski z indyka dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój ją w piórka. Bakłażana umyj i Pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w talarki.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso.
- Na patelni z mięsem mięsa podsmaż paprykę, marchewkę, cebulę.
- Następnie do warzyw dodaj posiekany czosnek oraz pokrojony bakłażan.
- Zawartość patelni dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na patelnię dodaj przecier pomidorowy oraz bulion warzywny i dokładnie wymieszaj.
- Całość duś przez około 30 minut.
- Gotową potrawkę z indyka podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.
Komentarz dietetyka
Potrawka z indyka to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Wykorzystanie mięsa z indyka wzbogaca danie w białko zwierzęce.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny