Porzeczkowiec
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, dżem porzeczkowy i mascarpone – to kluczowe składniki porzeczkowca, który jest idealnym połączeniem puszystego biszkoptu i kremowej masy, a wszystko to przełamane dżemem porzeczkowym. Do pełni smaku potrzebne będą jeszcze śmietanka kremowa i odrobina cukru pudru, a całość usztywnia żelatyna.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 160 ml
- Śmietanka kremowa 36% - 400 ml
- Mascarpone - 500 g (1 opakowanie)
- Cukier puder - 60 g (3 łyżki)
- Żelatyna - 20 g (2 łyżki)
- Dżem porzeczkowy - 400 g (1 słoik)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, czajnik, sitko, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm, szklanka
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wsyp cukier i wbij jajka. Całość ubijaj na puszystą pianę.
- Do piany dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i przelej na nią ciast. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. po tym czasie ciasto ostudź i przekrój na 2 równe części.
- Szklankę napełnij do połowy wrzątkiem i dodaj żelatynę. Całość mieszaj intensywnie, aż do rozpuszczenia. Ostaw ją na bok do przestudzenia.
- Do dużej miski przełóż serek mascarpone, dodaj śmietankę i cukier puder. Całość ubij na średnich obrotach. Gdy masa zgęstnieje dodaj żelatynę i miksuj jeszcze przez chwilę.
- Masę podziel na 2 części.
- Jeden blat ciasta ułóż na talerzu i posmaruj go połową dżemu porzeczkowego.
- Wyłóż na niego połowę kremu i przykryj drugim blatem.
- Całość posmaruj resztą powideł i kremem.
Komentarz dietetyka
To ciasto zawiera sporo cukru, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny