Poronkäristys
Opublikowano: 06.12.2021 r.
Mięso renifera, piwo jasne i masło – oto kluczowe składniki, które sprawiają, że poronkäristys ma ten bogaty, wyjątkowy smak. Delikatność mięsa w połączeniu z kremową śmietanką i wyrazistym smakiem piwa tworzą danie wyjątkowo sycące i aromatyczne. Ten przepis to prawdziwa fińska klasyka pełna głębokich, złożonych aromatów.
Składniki dla 7 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g (5 średnich sztuk)
- Mięso renifera - 1000 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Piwo jasne - 300 ml
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Por - 200 g (pół małej sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso renifera powinno być zamrożone, dzięki temu miękną włókna i łatwiej jest je pokroić drobno.
- Mięso renifera jest dość twarde, dlatego należy podać je odpowiedniej obróbce termicznej.
- Mięso pokrój bardzo cienko i usmaż na rozgrzanym maśle.
- Pokrój pora w pióra.
- Obierz i pokrój marchew w kostkę.
- W garnku umieść mięso, warzywa i wlej piwo, gotuj na wolnym ogniu przez 50-60 minut.
- Obierz ziemniaki i ugotuj.
- Wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do nich masło i śmietanę, wyrób gładkie puree.
- Gulasz z mięsa dopraw solą i pieprzem.
- W głębokim talerzu umieść puree a na jego wierzchu ułóż mięso z sosem.
Komentarz dietetyka
Poronkäristys to danie zawierające wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Danie zawiera dużo błonnika pokarmowego. Jest także bardzo dobrym źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega 3.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny