Popcorn w piekarniku
Opublikowano: 24.09.2023 r.
Popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) i olej rzepakowy to kluczowe składniki do przygotowania pysznego popcornu w piekarniku. Bez potrzeby używania mikrofali, ten przepis sprawi, że uzyskasz chrupiącą i aromatyczną przekąskę, doskonałą na wieczór filmowy czy spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki dla 1 porcji:
- Popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) - 50 g (ćwierć szklanki)
- Olej rzepakowy - 60 ml (ćwierć szklanki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne z pokrywką
Przepis krok po kroku
- Na dno naczynia żaroodpornego wylej olej oraz dodaj do niego odrobinę soli.
- Prażone ziarna kukurydzy umieść w naczyniu żaroodpornym (nie używaj zbyt dużej ilości nasion, ponieważ zwiększą one swoją objętość).
- Naczynie zakryj pokrywką.
- Popcorn piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C do momentu, aż ziarna kukurydzy przestaną strzelać.
- Piekarnik wyłącz i pozostaw w nim jeszcze na chwilę naczynie z popcornem, aby reszta ziaren podgrzała się.
- Gotowy popcorn przesyp do miski i podawaj jako przekąskę.
Komentarz dietetyka
Popcorn w piekarniku to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Kukurydza wykorzystana do przygotowania popcornu to doskonale źródło witamin oraz składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny