Pomidory w słoikach na zimę
Opublikowano: 22.04.2023 r.
Pomidor, cebula, ocet i cukier to podstawowe składniki na pyszne pomidory w słoikach na zimę. Czeka Cię trochę krojenia, ale gwarantujemy, że warto! Gotowe przetwory świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, sałatek, czy nawet na ciepło w różnych daniach. To sezonowa bomba smaku na zimowe dni!
Składniki dla 7 porcji:
- Cebula - 500 g (5 dużych sztuk)
- Pomidor - 2000 g (10 średnich sztuk)
- Cukier - 7 g
- Ocet spirytusowy - 50 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, durszlak, słoik 500 ml
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz, pokrój w półplastry, ułóż je na durszlaku i zalej wrzącą wodą. Cebulę pozostaw na kilka minut na durszlaku.
- Pomidory dokładnie umyj, usuń z nich szypułki i każdy z pomidorów pokrój na 5 grubych plastrów.
- Słoiki o pojemności 500 ml oraz przykrywki poddaj procesowi sterylizacji i pozostaw je do całkowitego wysuszenia.
- Na dnie każdego słoika umieść warstwę cebuli. Na cebuli umieść kilka plastrów pomidorów, cebuli i znów pomidorów. Ostatnią warstwę w każdym słoiku powinna stanowić cebula.
- W garnku zagotuj 1 litr wody.
- Do wrzącej wody dodaj czubatą łyżkę stołową soli, cukier oraz ocet. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się soli oraz cukru.
- Zalewę zdejmij z palnika i wlej do słoików do wysokości szyjek słoików.
- Słoiki delikatnie wstrząśnij, aby usunąć pęcherzyki powietrza i zakręć je dokładnie.
- Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką i zalej je do 2/3 wysokości wodą.
- Słoiki pasteryzuj przez około 5-6 minut od momentu zagotowania się wody.
- Słoiczki wyciągnij z wody, dokładnie dokręć pokrywki, słoiki ustaw do góry dnem, owiń ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
- Słoiki z pomidorami przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Pomidory w słoikach na zimę to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Pomidory stanowią doskonale źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny