Pomidory w kawałkach na zimę
Opublikowano: 12.03.2023 r.
Pomidorów - 20 średnich sztuk (4000g) i sól - 2 płaskie łyżki stołowe (20g). To wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować pyszne pomidory w kawałkach na zimę! Idealne do zup, sosów i innych potraw. Sprawdź, jak prosto zatrzymać smak lata na dłużej, wykorzystując te dwa podstawowe składniki i kilka prostych kroków.
Składniki dla 10 porcji:
- Pomidor - 4000 g (20 średnich sztuk)
- Sól - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Pomidory umyj, wrzuć je na 2-3 minuty do wrzącej wody. Poczekaj, aż nieco przestygną i obierz je ze skórki.
- Z każdego pomidora wykrój zieloną końcówkę od ogonka i pokrój je na mniejsze części.
- Pokrojone pomidory wrzuć do garnka i gotuj przez około 25 minut, pod koniec gotowania do pomidorów dodaj sól i dokładnie je wymieszaj.
- Jeszcze wrzące pomidory przelej do wyparzonych słoików, każdy słoik zakręć pokrywką.
- Słoiki z pomidorami odstaw w ciepłe miejsce (np. owiń je kocem) i pozostaw do przestygnięcia.
- Wystudzone słoiki odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce.
Komentarz dietetyka
Pomidory w kawałkach na zimę to doskonała propozycja na wykorzystanie nadmiaru pomidorów. Pomidory stanowią cenne źródło składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny