Pomidory na zupę do słoików

Opublikowano: 22.04.2023 r.
Pomidor, najlepiej malinowe – oto gwiazda naszego przepisu na pomidory na zupę do słoików. Przygotowane z miłością i starannością, te słoiki pachną letnim ogrodem i obiecują rozgrzewające, domowe zupy przez cały rok. Wystarczą tylko dojrzałe pomidory, by zamknąć w słoikach smak słońca i lata.
Składniki dla 8 porcji:
- Pomidor - 4000 g (najlepiej malinowe)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik 900 ml
Przepis krok po kroku
- Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę.
- Następnie warzywa pokroju na ćwiartki.
- Pokrojone pomidory ułóż ciasno w wyparzonych słoikach.
- Do każdego słoika wsyp łyżeczkę soli i dobrze je zakręć.
- Pomidory w słoikach ustaw w garnku wyłożonym ściereczką i zalej je wodą (do około 2/3 wysokości słoików) w temperaturze pokojowej.
- Słoiki pasteryzuj przez około 40 minut od momentu zagotowania się wody (garnek możesz przykryć przykrywką).
- Słoiki wyjmij z wody i pozostaw do przestudzenia.
- Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Pomidory na zupę do słoików to doskonała propozycja na pyszne przetwory z pomidorów. Warzywa ze słoika stanowią doskonały pomysł na szybkie przygotowanie pysznej zupy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny