Pomidory na zimę do kanapek
Opublikowano: 02.08.2023 r.
Pomidor, sól, cukier i sok z cytryny – to magiczna czwórka, która pozwoli ci cieszyć się smakiem lata nawet w środku zimy. Te składniki tworzą fantastyczną bazę do smakowitych pomidorów idealnych na każdą kanapkę. Taki zapas w spiżarni to prawdziwy skarb, kiedy sezon na świeże pomidory już minie.
Składniki dla 5 porcji:
- Pomidor - 500 g
- Sól - 10 g (1 łyżka)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Sok z cytryny - 30 ml (1/2 cytryny)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- słoik
Przepis krok po kroku
- Pomidory dokładnie oczyść. Następnie umyj je dokładnie pod bieżącą wodą.
- Pomidory pokrój w plastry lub w kostkę, możesz też usunąć gniazda nasienne.
- W osobnym naczyniu wymieszaj łyżkę soli i łyżkę cukru.
- Każdy kawałek pomidora obtocz w przygotowanej mieszance.
- Wyciśnij sok z cytryny na każdy kawałek pomidora.
- Ułóż pomidory w słoikach do przechowywania. Zamknij słoik szczelnie.
- Po przygotowaniu przechowuj słoiki w lodówce.
- Pomidory będą gotowe do spożycia po kilku godzinach, kiedy smaki dobrze się przegryzą.
Komentarz dietetyka
Pomidory idealnie będą pasować do kanapek, ale też do sałatki w ciągu zimy.
~ Oliwia Gawron, dietetyk