Pomidory koktajlowe na zimę
Opublikowano: 22.04.2023 r.
Ocet spirytusowy, cukier i olej rzepakowy – to kluczowe składniki przepisu na pomidory koktajlowe na zimę. Dzięki nim zachowają swój niepowtarzalny smak i będą świetnym dodatkiem do różnych potraw. Zobacz, jak prosto można przygotować te pyszne pomidory, które będą smakować równie dobrze jak latem.
Składniki dla 10 porcji:
- Pomidory koktajlowe - 2000 g
- Ocet spirytusowy - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 150 g
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, czosnek, pieprz ziarna, gorczyca
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik 400 ml, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 2 litry wody, ocet, cukier, 2 łyżki soli kamiennej oraz 2 łyżki ziarenek pieprzu. Składniki wymieszaj i zagotuj, mieszając od czasu do czasu.
- Pomidorki koktajlowe umyj dokładnie i osusz.
- Pomidorki ułóż ciasno w wyparzonych słoiczkach.
- Do każdego słoiczka włóż obrany ząbek czosnku, kilka ziarenek gorczycy oraz wlej łyżkę oleju rzepakowego.
- Pomidorki w słoikach zalej ciepłą zalewą i zakręć wyparzonymi pokrywkami.
- Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką i zalej je do 2/3 wysokości wodą.
- Słoiki pasteryzuj przez około 8-9 minut od momentu zagotowania się wody.
- Słoiczki wyciągnij z wody i pozostaw do przestudzenia.
- Gotowe pomidorki koktajlowe przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Pomidory koktajlowe na zimę to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Pomidory stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny