Pomidory faszerowane

Opublikowano: 14.03.2025 r.
Mięso mielone z indyka, ser parmezan, czosnek i soczyste pomidory - to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszne pomidory faszerowane. Te proste składniki połączone razem tworzą smakiem i aromatem niezwykłe danie, które zachwyci na każdej kolacji.
Składniki dla 4 porcji:
- Pomidor - 720 g
- Czosnek - 15 g
- Ser parmezan - 80 g
- Cebula - 100 g
- Mięso mielone z indyka - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Odetnij wierzchołki pomidorów i wydrąż je łyżeczką do miseczki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.
- Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.
- Na patelnię wyłóż mięso i podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
- Dodaj wydrążone pomidory i ser. Całość wymieszaj i podsmaż do roztopienia sera.
- Farsz z patelni przełóż do pomidorów.
- Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz 180 st. C przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny