Pomidory do słoików
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Pomidor, ocet spirytusowy, cukier i sól – to podstawowe składniki, które pozwolą Ci przygotować zaskakująco prostą, ale niezwykle smaczną przetworzoną wersję tego uwielbianego warzywa. Zrób zapasy na zimowe miesiące, aby móc cieszyć się pełnią smaku pomidorów przez cały rok, bez zdradzania tajemnic obfitości lata.
Składniki dla 2 porcji:
- Pomidor - 1000 g
- Ocet spirytusowy - 45 ml
- Cukier - 20 g
- Sól - 15 g
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Na dno słoika wrzuć liść laurowy, gorczycę i ziele.
- Pomidory umyj i ułóż w słoiku, tak by zostało trochę luzu.
- W garnku zagotuj 1,5 l wody, dodaj do niej cukier, sól i ocet. Zagotuj.
- Zalewę ostudź i zalej nią pomidory.
- Pasteryzuj słoiki 4 minuty.
Komentarz dietetyka
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny