Pomidorowe kaszotto z kurczakiem, papryką i pieczarkami

Opublikowano: 19.04.2021 r.
Kasza jęczmienna, soczysta pierś z kurczaka, czerwona papryka i pieczarki – to składniki, które idealnie komponują się w tym pomidorowym kaszotto. Przygotowane na maśle klarowanym, z dodatkiem cebuli, czosnku i przyjemnie kremowej śmietanki, wszystko zanurzone w delikatnym bulionie drobiowym i przecierze pomidorowym. Prawdziwa uczta dla zmysłów!
Składniki dla 2 porcji:
- Kasza jęczmienna pęczak - 100 g
- Masło klarowane - 30 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Bulion drobiowy - 50 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Pieczarki - 125 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, bazylia, papryka ostra
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Na połowie masła usmaż mięso pokrojone w niewielką kostkę. Po 5 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę oraz pieczarki pokrojone w pół plastry. Smaż 10 minut aż warzywa zmiękną. Dodaj do warzyw i mięsa przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
- Śmietankę wymieszaj razem z bulionem (lub wodą) przecierem pomidorowym. Wlej do warzyw i mięsa. Zagotuj wszystko przez około 10 minut.
- Ugotowaną kaszę odcedź. W garnku podsmaż przez około 3 minuty kaszę z resztą masła i przypraw solą.
- Dodaj ugotowaną kaszę do mięsa z warzywami i sosem. Gotuj około 5 minut aż całość lekko się zredukuje. Dopraw ostatecznie całe danie.