Pomidorowa zupa rybna z dorsza

Opublikowano: 05.05.2021 r.
Masło klarowane, marchewka, cebula, czosnek, przecier pomidorowy bez soli, bulion drobiowy i filet z dorsza – to kluczowe składniki pomidorowej zupy rybnej z dorsza. Razem tworzą pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad.
Składniki dla 3 porcji:
- Masło klarowane - 10 g
- Marchewka - 45 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 20 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 200 g
- Bulion drobiowy - 125 g
- Ser gouda - 60 g
- Dorsz filet - 300 g
- Groszek ptysiowy - 60 g
- Śmietana 12% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Zagotuj bulion. Można również użyć wody.
- Marchewkę, cebulę, czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na maśle około 10 minut z dodatkiem szczypty soli.
- Do warzyw dodaj rybę pokrojoną w mniejsze kawałki. Podsmaż około 5 minut.
- Do warzyw i ryby dodaj gorący bulion lub wodę. Zagotuj wszystko przez około 20 minut.
- Po tym czasie do zupy dodaj przecier i przyprawy oprócz natki pietruszki. Wszystko zblenduj na gładki krem. Gotuj jeszcze około 5 minut i dopraw ostatecznie.
- Gotową zupę podawaj w miseczce. Dodaj śmietanę, ser żółty starty na tarce, groszek ptysiowy oraz posyp wszystko świeżo posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa zawiera zarówno źródło korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych jak i cenne białko. Warzywa świetnie zagęszczają zupę i zapewniają moc witamin.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości