Pomidorowa z rosołu

Opublikowano: 10.03.2025 r.
Bulion drobiowy, soczyste pomidory i aromatyczna cebula to trio, które nadaje pomidorowej z rosołu niezrównanego smaku. Do tego dołóż oliwę z oliwek i ryż do risotto, a całość zwieńcz kremowym mascarpone i startym parmezanem. Te składniki sprawiają, że ten klasyczny domowy przepis staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Składniki dla 8 porcji:
- Bulion drobiowy - 2000 g (8 szklanek)
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Pomidor - 1200 g (5 dużych sztuk)
- Oliwa z oliwek - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Ryż do risotto - 200 g
- Mascarpone - 200 g
- Ser parmezan - 100 g
- Wino białe wytrawne - 150 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę.
- Dodaj ryż i podsmaż.
- Wlej rosół i gotuj przez 10 minut.
- Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do zupy.
- Wlej białe wino, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 10 minut.
- Zupę wlej w miski.
- Dodaj mascarpone, starty parmezan i bazylię.
Komentarz dietetyka
Pomidorowa z rosołu to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Zupa zawiera średnią ilość kalorii. Jeśli masz podwyższony poziom cholesterolu, podaj zupę z jogurtem naturalnym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny