Pomidor z mozzarellą
Opublikowano: 27.04.2022 r.
Pomidor, mozzarella, oliwa z oliwek – to trio, które tworzy kulinarną harmonię w najprostszej formie. Wychyl się za róg swojej kuchni i sprawdź, jak te składniki przeistaczają się w coś pysznego. Soczyste pomidory i delikatna mozzarella skąpane w aromatycznej oliwie z oliwek – to klasyczne połączenie, które zawsze smakuje niesamowicie.
Składniki dla 5 porcji:
- Pomidor - 500 g (2 duże sztuki)
- Ser Mozzarella - 200 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Przyprawy - przyprawa do sałatek, bazylia świeża
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- duży talerz
Przepis krok po kroku
- Pomidory umyj i pokrój w plastry.
- Mozzarellę wyjmij z wody i pokrój w plastry.
- Na talerzu ułóż na przemian pomidora i mozzarellę.
- W szklance wymieszaj oliwę z oliwek oraz przyprawę sałatkową.
- Pomidory i mozzarellę skrop przygotowanym sosem.
- Przed podaniem pomidory z mozzarellą udekoruj listkami świeżej bazylii.
Komentarz dietetyka
Pomidor z mozzarellą to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. W daniu znajdziemy także sporą ilość białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny