Poliki wołowe

Opublikowano: 09.07.2025 r.
Cebula, czosnek, bulion wołowy i sos sojowy to kluczowe składniki, które dodadzą smaku naszym polikom wołowym. Poliki dusimy w aromatycznym sosie z dodatkiem cebuli i czosnku, podkręcamy imbirkiem i podlewamy solidną porcją bulionu oraz odrobiną sosu sojowego dla umami. W efekcie mamy wyjątkowo aromatyczne, delikatne i rozpływające się w ustach mięso.
Składniki dla 5 porcji:
- Policzki wieprzowe - 1000 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Imbir korzeń - 10 g (2 plastry)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Bulion wołowy - 500 ml (2 szklanki)
- Sos sojowy - 20 ml (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryczka chilli świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, naczynie żaroodporne z pokrywką
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj policzki wołowe i obsmażaj z każdej strony, aż będą zarumienione.
- Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj.
- Podsmażone policzki przełóż do głębszego naczynia żaroodpornego i na tej samej patelni podsmaż cebulę z czosnkiem i imbirem. Następnie dodaj do mięsa.
- Dodaj bulion, sos sojowy, dopraw, wymieszaj i przykryj.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 6 godzin. W międzyczasie kilka razy je zamieszaj.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Poliki wołowe są dobrym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk