Policzki wieprzowe
Opublikowano: 28.03.2022 r.
Policzki wieprzowe, cebula, marchewka, olej rzepakowy i bulion warzywny - to jest zestaw, który wyniesie Twoje kulinarne umiejętności na wyższy poziom. Policzki wieprzowe przygotowane z cebulą i marchewką, delikatnie zanurzone w aromatycznym bulionie, a wszystko to podane w idealnej konsystencji dzięki odrobinie pszennej mąki.
Składniki dla 4 porcji:
- Policzki wieprzowe - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 200 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
- Dodaj kawałki mięsa i lekko obsmaż.
- Następnie dodaj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, całość zalej bulionem.
- Duś pod przykryciem około 30 minut.
- Dodaj odrobinę mąki i dokładnie wymieszaj całość.
- Duś mięso pod przykryciem jeszcze przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Takie samo pyszne danie możesz przygotować z dowolnej części mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk