Półgęsek
Opublikowano: 28.04.2022 r.
Pierś z gęsi, sól, czosnek i cukier – to podstawowe składniki, dzięki którym przygotujesz tradycyjny półgęsek. Ten staropolski przysmak zachwyca intensywnym smakiem i aromatem, a jego przyrządzenie jest prostsze, niż się wydaje. Teraz odkryjesz, jak krok po kroku zamienić gęsią pierś w kulinarną ucztę.
Składniki dla 14 porcji:
- Pierś z gęsi - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- miska, siatka wędliniarska, hak wędzarniczy, wędzarnia
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie odcinamy od niego kość.
- Mięso dokładnie nacieramy solą i odstawiamy je 12 dni do lodówki. W tym czasie powinniśmy obrócić je kilka razy w solance, która się utworzy w misce.
- Po tym czasie mięso nacieramy pieprzem i solą oraz obwiązujemy je sznurkiem.
- Umieszczamy je w wędzarni. Powinno tam przebywać około 2 dni.
- Uwędzoną gęś odkładamy na około 5 dni, aby dojrzała.
Komentarz dietetyka
Półgęsek ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić go do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk