Polewka poznańska
Opublikowano: 31.03.2023 r.
Maślanka, ziemniaki i mąka pszenna – oto kluczowe składniki przepisu na polewkę poznańską, regionalne danie z Wielkopolski. Ta zupa to połączenie prostoty i smaku, które przeniesie Cię w kulinarne serce Polski. Poznaj polewkę, która swoją bogatą, kremową konsystencją i wyrazistym smakiem łączy tradycje domowej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Maślanka 3% - 1000 g
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (3 łyżki)
- Ziemniaki średnie - 600 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach z odrobiną soli.
- Maślankę wymieszaj z mąką.
- W garnku zagotuj szklankę wody z odrobiną soli.
- Wlej do niej maślankę z mąką, mieszając. Doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą.
- Polewkę podaj z ugotowanymi ziemniakami.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk