Polewka babci
Opublikowano: 31.03.2023 r.
Maślanka, śmietanka kremowa i porcja ugotowanych ziemniaków – oto podstawy polewki babci. W tej tradycyjnej potrawie kluczowa jest harmonia prostoty i smaku. Delikatność maślanki oraz śmietanki czyni tę zupę wyjątkowo kremową, a ziemniaki dodają jej sycącej konsystencji.
Składniki dla 4 porcji:
- Maślanka 3% - 1000 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Masło - 50 g (3 łyżki)
- Ziemniaki ugotowane - 600 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej szklankę wody, dodaj sól i doprowadź do wrzenia.
- Maślankę powoli wlewaj do wrzącej wody, ciągle mieszając.
- Dodaj śmietanę oraz masło i chwilę gotuj.
- Ugotowane ziemniaki pokrój na kawałki i podawaj z zupą.
Komentarz dietetyka
Polewka to bardzo dobra zupa.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk