Polewa z mleka w proszku
Opublikowano: 27.02.2022 r.
Mleko w proszku, masło i cukier – to tylko trzy składniki, które zamienią się w pyszną polewę, idealną do ciast i deserów. Wystarczy trochę czasu i odrobina cierpliwości, a stworzysz kremowy dodatek, który podbije serca wszystkich łasuchów. Szybko, łatwo i bez skomplikowanej techniki!
Składniki dla 1 porcji:
- Mleko w proszku - 50 g (5 łyżek)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Wodę 40 ml rozpuszczamy z cukrem w rondelku. Następnie dodajemy masło i dalej mieszamy, aż tłuszcz się rozpuści.
- Rondelek zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy mleko w proszku. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników.
- Wystudzoną polewą zdobimy ciasto.
Komentarz dietetyka
Polewa posiada wysoki IG, przez co powinniśmy wykorzystywać ją opcjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk