Polewa z czekolady mlecznej
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Czekolada mleczna i śmietanka kremowa 30% to idealne połączenie, które sprawi, że Twoje wypieki nabiorą niezwykłej słodyczy i aksamitnej konsystencji. W tym przepisie dowiesz się, jak łatwo i szybko przygotować pyszną polewę z tych dwóch składników, która zachwyci każdego miłośnika czekolady.
Składniki dla 1 porcji:
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Czekolada mleczna - 200 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Śmietankę przelewamy do rondelka i podgrzewamy ją, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
- Do ciepłej śmietany wrzucamy kostki czekolady. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotową polewą zdobimy ciasto.
Komentarz dietetyka
Polewa posiada niski IG, przez co bezpiecznie możemy ją wykorzystywać do zdobienia ciast.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk