Polewa z czekolady i śmietany
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Śmietanka kremowa 30% i czekolada deserowa to idealne połączenie na gładką, aksamitną polewę, która wzbogaci każde ciasto czy deser. Prosty przepis, a efekt – rewelacyjny! Czekolada nadaje głęboki, intensywny smak, a śmietana dodaje odpowiednią ilość kremowej konsystencji. Niezastąpiona na każdą okazję!
Składniki dla 1 porcji:
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Czekolada deserowa - 200 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Śmietankę przelewamy do rondelka i podgrzewamy ją, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
- Do ciepłej śmietany wrzucamy kostki czekolady.
- Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotową polewą zdobimy ciasto.
Komentarz dietetyka
Polewa posiada niski IG przez co możemy spokojnie wykorzystywać ją do zdobienia ciast.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk