Polewa z białej czekolady
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Śmietanka kremowa 36% i biała czekolada to główni bohaterowie tej przepysznej polewy. Wystarczy 100 ml kremówki i 200 g białej czekolady, aby stworzyć idealnie gładką, słodką polewę. Idealnie pasuje do ciast, babeczek czy lodów, dodając im niepowtarzalnego smaku i wyglądu.
Składniki dla 1 porcji:
- Śmietanka kremowa 36% - 100 ml
- Czekolada biała - 200 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do rondelka wlej śmietankę i dodaj połamaną białą czekoladę.
- Śmietankę wraz z czekoladą cały czas mieszaj, aż do momentu całkowitego połączenia.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna pojawiać się w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny