Polewa na pierniczki
Opublikowano: 27.02.2022 r.
Masło, kakao i odrobina cukru pudru to kluczowe składniki polewy, która doskonale uzupełni smak pierniczków. Całość łączona mlekiem daje gładką i błyszczącą konsystencję, idealną do dekorowania. Polewa na pierniczki z tych składników to istny klasyk, który nada twoim wypiekom pyszny i pełen świątecznego aromatu akcent.
Składniki dla 1 porcji:
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Cukier puder - 10 g (1 łyżka)
- Mleko 3,2% - 20 ml (2 łyżki)
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Do jego płynnej formy dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników.
- Polewy nie doprowadzamy do wrzenia.
Komentarz dietetyka
Polewa posiada wysoki IG, przez co powinniśmy ją wykorzystywać okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk