Polewa lustrzana
Opublikowano: 31.08.2022 r.
Masło, śmietanka kremowa i kakao to kluczowe składniki potrzebne do stworzenia idealnej polewy lustrzanej. Połączenie tych składników z dodatkiem cukru pudru i żelatyny daje efekt błyszczącej, gładkiej powłoki, która pięknie prezentuje się na deserach. Teraz już wiesz, czego potrzebujesz, żeby uzyskać ten niesamowity połysk na swoich słodkościach.
Składniki dla 1 porcji:
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Cukier puder - 100 g
- Śmietanka kremowa 36% - 125 ml (pół szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Żelatyna - 10 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, szklanka
Przepis krok po kroku
- Do szklanki wlej 2 łyżki wrzątku, dodaj żelatynę i wymieszaj do połączenia składników.
- Do garnka włóż masło, dodaj cukier, śmietanę oraz kakao.
- Zawartość garnka podgrzewaj do połączenia wszystkich składników (w czasie podgrzewania składniki mieszaj).
- Polewę zagotuj i odstaw ognia.
- Do polewy dodaj żelatynę ze szklanki i wymieszaj do połączenia się składników.
- Polewę odstaw do ostygnięcia (polewa powinna zgęstnieć).
- Półpłynną polewę polej na ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Komentarz dietetyka
Polewa lustrzana to doskonała propozycja na pięknie wyglądającą polewę do ciasta. Polewa jest dość kaloryczna, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny