Polewa karmelowa

Opublikowano: 21.12.2021 r.
Cukier, masło i śmietanka kremowa – to trio zapewni nieziemsko pyszną polewę karmelową, która podkręci smak każdego deseru. Polewa jest aksamitna, gładka i ma cudowny, karmelowy aromat. Idealna do lodów, ciast czy naleśników. Wystarczy chwilka w kuchni, by stworzyć coś absolutnie wyjątkowego!
Składniki dla 4 porcji:
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Masło - 30 g (3 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g (1/2 opakowania)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cukier wsyp do garnka i podgrzewaj na małym ogniu.
- Ważne jest, aby nie nie mieszać w tym momencie cukru.
- Gdy całkowicie się zabarwi, dodaj masło i śmietankę.
- W tym momencie już wymieszaj całość.
- Gdy masa połączy się, zdejmij z ognia i dodaj odrobinę soli.
Komentarz dietetyka
Domowa polewa to zdecydowanie lepszy wybór niż kupna, mamy pewność, że jest wolna od barwników i konserwantów.
~ Oliwia Gawron, dietetyk