Polewa kajmakowa
Opublikowano: 16.02.2024 r.
Kajmak i śmietanka kremówka – oto dwa kluczowe składniki, które tworzą przepyszną polewę kajmakową. Kajmak nadaje jej głębokiego, karmelowego smaku, a śmietanka kremowa dodaje niesamowitej aksamitnej konsystencji. Ta kombinacja sprawi, że twoje ciasta i desery staną się absolutnie nieodparte.
Składniki dla 1 porcji:
- Kajmak - 270 g (9 łyżek)
- Śmietanka kremowa 36% - 30 ml
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, rondelek, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Masę kajmakową wymieszaj ze śmietaną w rondelku.
- Podgrzewaj je razem w małym rondelku na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliła.
- Gotuj całość do zgęstnienia. Lekko przestudź i polej wypieki.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru i kilokalorii, więc powinny na nią uważać osoby na diecie redukcyjnej, czy osoby z zaburzeniami glikemii.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny