Polewa czekoladowa z mleka w proszku

Opublikowano: 20.01.2022 r.
Czekolada deserowa, cukier i mleko w proszku – to trio, które tworzy wyjątkową polewę czekoladową. Jeśli chcesz uzyskać gładką i aksamitną konsystencję, te składniki są kluczowe. Polewa nie tylko świetnie sprawdzi się na cieście, ale również jako dodatek do lodów czy innych deserów.
Składniki dla 1 porcji:
- Czekolada deserowa - 200 g
- Cukier - 100 g (1/2 szklanki)
- Mleko w proszku - 170 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do rondelka wlej 50 ml wody i dodaj połamaną czekoladę.
- Czekoladę podgrzej i pozwól, by się roztopiła.
- Do roztopionej czekolady dodaj cukier i mleko w proszku.
- Zawartość rondelka intensywnie mieszaj, aż do całkowitego rozmieszania składników.
Komentarz dietetyka
Ta polewa zawiera dość dużo cukru, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny