Polędwiczki z mintaja
Opublikowano: 22.11.2021 r.
Mintaj, oliwa z oliwek, cytryna i koperek – te cztery składniki sprawią, że twoje polędwiczki z mintaja będą wyjątkowo smaczne i aromatyczne. To proste danie zyska na świeżości dzięki cytrynowemu aromatowi i koperkowemu posypaniu, a oliwa z oliwek podkreśli delikatność ryby.
Składniki dla 2 porcji:
- Mintaj filet - 240 g (2 filety)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Cytryna - 100 g (1 szt)
- Koperek - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, pieprz cytrynowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Rybę opłucz i osusz. Natrzyj ją przyprawami. Pokrój ją na małe kawałki.
- Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok, a drugą pokrój w plasterki.
- Naczynie żaroodporne skrop oliwą i ułóż w nim rybę. Polej ją sokiem z cytryny i ułóż na niej plasterki owoców.
- Dodaj również podzielony na mniejsze kawałki koperek.
- Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa, a przy okazji lekkostrawna opcja na kolację.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny