Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Opublikowano: 29.03.2021 r.
Polędwiczki z soczystej piersi kurczaka panierowane w mieszance bułki tartej i chrupiących płatków kukurydzianych, podane z domowymi frytkami z późnych ziemniaków. Do tego orzeźwiająca mizeria z ogórka i jogurtu naturalnego z dodatkiem cebuli. Idealne połączenie smaków i tekstur na każdą okazję!
Składniki dla 4 porcji:
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Ziemniaki późne - 500 g
- Polędwica z piersi kurczaka - 300 g
- Jajko - 2 szt.
- Jogurt naturalny 2% - 230 g
- Bułka tarta - 50 g
- Płatki kukurydziane słodzone - 100 g
- Ogórek - 350 g
- Cebula - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, przyprawa tzatziki, przyprawa do ziemniaków
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm
Przepis krok po kroku
- Zacznij od wykonania frytek. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój we frytki. Wymieszaj z olejem oraz przyprawą do ziemniaków i solą.
- Mięso umyj i osusz. Pokrój w paski o szerokości mniej więcej 5 cm.
- Jajka rozbełtaj z jogurtem (150 g), solą oraz pieprzem. Możesz mięso dodać do tej marynaty i zostawić na noc w lodówce, ale również można od razu przygotować mięso.
- Płatki kukurydziane rozdrobnij na przykład za pomocą blendera lub rąk - nie za bardzo. Powinny być troszkę większe kawałki. Wymieszaj je z bułką tartą.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż papierem do pieczenia. Mięso w marynacie jogurtowej obtocz w płatkach i bułce. Układaj kawałki mięsa na blaszce. Dodaj obok ziemniaki (lub na oddzielną blaszkę. Wstaw do piekarnika i piecz razem aż ziemniaki będą miękkie lub chrupiące, około 45 minut.
- Ogórki obierz i umyj, połącz z obraną i umytą cebulą pokrojoną w piórka. Dodaj jogurt (80 g), sól, pieprz, przyprawę do tzatziki i sok z cytryny do smaku. Wymieszaj.
- Upieczone polędwiczki podawaj z ziemniakami oraz mizerią.