Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Opublikowano: 29.03.2021 r.
Masło, por, polędwica z indyka i śmietanka kremowa tworzą bazę do soczystych polędwiczek w kremowym sosie porowym. Całość podana jest z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, co tworzy harmonijną, pełną smaku kompozycję. To połączenie delikatnego mięsa z wyrazistym sosem i dodatkami gwarantuje pyszne, sycące danie na obiad.
Składniki dla 2 porcji:
- Masło - 15 g
- Por - 140 g
- Polędwica z indyka - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Ser topiony - 90 g
- Kasza gryczana - 100 g
- Ogórek kiszony - 300 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, patelnia grillowa
Przepis krok po kroku
- Masło rozgrzej na patelni.
- Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Umytego pora przekrój pora wzdłóż i następnie posiekaj w półplastry.
- Por wrzuć na zwykłą patelnię. Dodaj pół łyżeczki soli i duś przez 10 minut.
- Na osobnej patelni grillowej rozgrzej olej.
- Mięso umyj i osusz.
- Przypraw mięso pieprzem i solą.
- Na oleju usmaż mięso przez około 10 minut.
- Gdy por będzie miękki dodaj do niego śmietankę i serek topiony oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie tak, by nie było grudek - serek ma się dokładnie rozpuścić. Zagotuj przez około 5 minut aż odpowiednia konsystencja będzie osiągnięta.
- Gdy sos będzie gotowy dodaj usmażone mięso.
- Ugotowaną kaszę wymieszaj z solą i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.
- Podawaj kaszę z mięsem w sosie oraz z ogórkiem kiszonym.