Polędwiczki z indyka
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Polędwica z indyka, bulion drobiowy, marchewka, czerwona papryka, cebula, oliwa z oliwek oraz pietruszka – to główne składniki tego pysznego dania. Idealnie skomponowane, tworzą wyrazisty smak i aromat, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotowanie to czysta przyjemność, a efekt końcowy zrobi wrażenie na każdym.
Składniki dla 6 porcji:
- Polędwica z indyka - 400 g
- Bulion drobiowy - 250 g (1 szklanka)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Pietruszka - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, gałka muszkatołowa, estragon świeży
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso oczyść z błonek i pokrój na kawałki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
- Marchew obierz i pokrój ją wraz z papryką na mniejsze kawałki. Dodaj je do cebuli i podsmaż.
- Indyka dodaj do warzyw i przypraw solą, pieprzem, czosnkiem, gałką i ziołami.
- Mięso zalej bulionem i duś 30 minut.
- Całość podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja pełna białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny