Polędwiczki z dorsza z piekarnika

Opublikowano: 11.10.2021 r.
Polędwica z dorsza, pomidory w puszce i kawałki sera feta to główne bohaterowie tego prostego i smacznego dania z piekarnika. Cała magia polega na połączeniu tych składników z podsmażoną cebulką i masłem klarowanym. Polędwiczki z dorsza są delikatne, a ser feta dodaje im ciekawego, lekko słonego smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwica z dorsza - 500 g
- Pomidory w puszce - 800 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Masło klarowane - 50 g
- Ser Feta - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż cebulę, aż będzie złota. Dodaj pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
- Polędwicę z dorsza pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem. Umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem pomidorowym.
- Ząbki czosnku wraz z łupinami rozgnieć nożem i dodaj do sosu.
- Na wierzch pokrusz ser feta i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
- Rybę podawaj z sosem posypanym natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Polędwiczki z dorsza pieczone w piekarniku to doskonałe danie dla osób na dietach redukcyjnych lub dbających o linię. Ryby powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Są one źródłem kwasów omega 3 oraz jodu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny