Polędwiczki z dorsza smażone

Opublikowano: 30.06.2023 r.
Polędwiczki z dorsza, olej rzepakowy i mąka pszenna to podstawa przepisu na smażoną rybę, która jest chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku. Dwie jajka dodają całości lekkiej konsystencji i pomagają stworzyć idealną panierkę. Ten prosty przepis sprawdzi się na szybki obiad albo kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwica z dorsza - 500 g
- Olej rzepakowy - 1000 ml (do smażenia)
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (do panierki)
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, pieprz cytrynowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Rybę umyj i pokrój na mniejsze kawałki oprósz solą i pieprzem.
- Przygotuj dwie miseczki: do jednej wbij jajka i rozbełtaj (możesz dodać ulubione przyprawy np. pieprz ziołowy lub cytrynowy, czy tymianek), a do drugiej wsyp mąkę.
- Panierowanie ryby zacznij od obtoczenia ją w mące, następnie zanurz w jajku i ponownie w mące. Tak postępuj z resztą ryby.
- Ryby w panierce smaż na głębokim tłuszczu do złotego koloru z każdej strony.
- Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny