Polędwiczki z dorsza pieczone

Opublikowano: 23.06.2025 r.
Polędwica z dorsza, oliwa z oliwek, limonka i czosnek — to właśnie te składniki sprawiają, że pieczone polędwiczki z dorsza są tak pyszne. Delikatna ryba w towarzystwie aromatycznego czosnku i orzeźwiającej limonki, upieczona na oliwie z oliwek, wprost rozpływa się w ustach. Idealne na zdrowy i szybki obiad.
Składniki dla 2 porcji:
- Polędwica z dorsza - 400 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Limonka - 60 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, lodówka
Przepis krok po kroku
- W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekany czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz.
- Umieść polędwiczki z dorsza w płaskim naczyniu. Wlej przygotowaną marynatę, pozostaw dorsza w marynacie przez co najmniej 30 minut w lodówce.
- Wyjmij polędwiczki z marynaty umieść polędwiczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz polędwiczki z dorsza w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób przygotujesz każdy rodzaj ryby.
~ Oliwia Gawron, dietetyk