Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
Opublikowano: 19.05.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, pieczarki, cebula i śmietana. Te składniki tworzą bazę smakowitego dania, które zachwyci każde podniebienie. Soczysta polędwiczka duszona z pieczarkami i cebulą w kremowym sosie śmietanowym, podlana aromatycznym bulionem warzywnym i przygotowana na oliwie z oliwek, to prosty sposób na pyszny obiad.
Składniki dla 3 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g (1 szt)
- Pieczarki - 200 g (10 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Śmietana 18% - 40 g (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć do garnka pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż do zarumienienia.
- Mięso obierz z białej błony i pokrój w grube plastry. Wrzuć je do garnka z cebulą. Podsmaż 5 minut.
- Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Dodaj je do garnka z mięsem i podsmaż.
- Zalej wszystko bulionem. Dodaj ziele angielskie. Przypraw całość solą, pieprzem i natką pietruszki.
- Duś na małym ogniu przez 40 minut, aż do miękkości mięsa.
- Dodaj do odrobiny wywaru śmietanę i porządnie wymieszaj.
- Całość przelej do sosu i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Polędwiczka nie powinna gościć zbyt często w diecie, ze względu na możliwy negatywny wpływ czerwonego mięsa na układ krwionośny i trawienny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny