Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Opublikowano: 22.03.2022 r.
Do przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie własnym potrzebujesz przede wszystkim soczystej polędwicy wieprzowej, aromatycznego białego wina wytrawnego i dużej ilości cebuli. Dodatek marchewki sprawi, że sos będzie słodszy i bardziej głęboki w smaku. Całość dopełniają masło i świeże zioła, takie jak natka pietruszki i koperek ogrodowy.
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g
- Wino białe wytrawne - 200 ml (niepełna szklanka)
- Masło - 50 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 pęczek)
- Mąka ziemniaczana - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Polędwicę dopraw solą i pieprzem.
- Obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Obierz marchew i pokrój w słupki.
- Podsmaż cebulę i marchew.
- Umieść mięso w garnku, dodaj warzywa, masło, liść laurowy i ziele angielskie, wlej wino i gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
- Odlej kilka łyżek sosu i rozprowadź w nim mąkę ziemniaczaną.
- Wlej do garnka i zagotuj, aż sos zgęstnieje.
- Posiekaj koper, natkę pietruszki i dodaj do garnka.
- Polędwicę pokrój na porcje i podawaj polaną sosem z dodatkiem świeżego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica gotowana jest nisko kaloryczna i nie zawiera dodatku dużej ilości tłuszczu. Świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny