Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
Opublikowano: 02.03.2022 r.
Polędwiczki wieprzowe, śmietanka kremowa i musztarda to zgrany trio, które sprawi, że Twoje danie będzie wyjątkowe. Do tego dochodzą czerwona cebula i czosnek, które dodają potrawie aromatu i smaku. Wszystko to podsmażane na oleju rzepakowym tworzy pyszny sos śmietanowo musztardowy, idealny do polędwiczek. Proste składniki, a efekt niesamowity!
Składniki dla 3 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Śmietanka kremowa 30% - 180 g (1 opakowanie)
- Musztarda - 40 g (4 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku.
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i krótko obsmaż.
- Wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i rozgniecione ząbki czosnku.
- Zalej całość śmietanką, po chwili dodaj musztardę i dokładnie wymieszaj.
- Danie podawaj z ryżem lub ziemniaczanym puree.
Komentarz dietetyka
Śmietankę 30% tłuszczu możesz zastąpić śmietanką z nieco niższą zawartością tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk