Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym
Opublikowano: 25.05.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, śmietanka kremowa 30% i chrzan - te trzy cudowne składniki tworzą przepyszny sos śmietanowo-chrzanowy, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Do tego podajemy kaszę gryczaną, która idealnie komponuje się z mięsem i sosem. Ogórki kiszone dodają całości świeżości i orzeźwiającego kontrastu.
Składniki dla 2 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 300 g
- Kasza gryczana - 100 g
- Olej rzepakowy - 5 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g
- Chrzan - 30 g
- Ogórki kiszone - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Kaszę gryczaną ugotuj tak jak jest to opisane na opakowaniu.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Polędwiczkę pokrój w cienkie plasterki i lekko rozbij pięściami. Posyp odrobiną soli, pieprzu. Kotleciki podsmaż na oleju przez około 10 minut na niewielkiej mocy panika i pod przykryciem.
- Po 10 minutach dodaj bulion i gotuj całość około 40 minut aż mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby można dodawać bulion lub wodę.
- Po tym czasie na patelnię dodaj śmietankę oraz chrzan. Dodaj też sól i pieprz do smaku. Wymieszaj składniki do połączenia. Gotuj wszystko około 10 minut aż sos zgęstnieje.
- Podawaj kaszę z mięsem, sosem i ogórkami. Posyp danie natką pietruszki i świeżą papryczką chilli.
Komentarz dietetyka
Kasza gryczana to bogactwo cennych witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Mięso jest bogate w białko. Kiszonki są bardzo korzystne dla zdrowia. Bardzo dobre, zdrowe danie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości