Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Opublikowano: 23.03.2022 r.
Polędwiczki wieprzowe, śmietanka kremowa i chrzan to kluczowe składniki pysznego dania, które zaskoczy Twoje kubki smakowe. Dodaj do tego cebulę, olej rzepakowy i natkę pietruszki, a otrzymasz wyjątkowe połączenie smaków, które idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na specjalne okazje.
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 800 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Chrzan - 100 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 80 ml (8 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Polędwiczkę pokrój na plastry grubości 4-5 cm.
- Dopraw solą oraz pieprzem.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Zgarnij ją na bok, dolej olej i obsmaż polędwiczki z obu stron.
- Na patelnię wlej śmietanę i dodaj chrzan oraz liść laurowy, gotuj przez 5-6 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Polędwiczki podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego lub świeżym pieczywem.
Komentarz dietetyka
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwiczki zawierają także sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Potrawa zawiera sporą ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny