Polędwiczki wieprzowe w sosie
Opublikowano: 19.05.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, cebula, marchewka, oliwa z oliwek i bulion warzywny to kluczowe składniki tego prostego, ale pysznego dania. Podsmaż mięso na złoto, dodaj warzywa i gotuj w bulionie, aż wszystko się zmiękczy i smaki się przegryzą. Skrobia ziemniaczana zagęści sos, a natka pietruszki doda świeżości i koloru.
Składniki dla 3 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Natka pietruszki - 40 g (1 pęczek)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, sos sojowy
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć do garnka pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż do zarumienienia.
- Mięso obierz z białej błony i pokrój w grube plastry. Wrzuć je do garnka z cebulą. Podsmaż 5 minut.
- Marchew obierz i pokrój w plasterki. Dodaj ją do garnka z mięsem i podsmaż przez 3-4 minuty, następnie zalej całość bulionem. Dodaj ziele angielskie. Przypraw solą, pieprzem i kminkiem.
- Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
- Do całości dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i sos sojowy.
- Całość podpraw mąką i zaczekaj aż się zagotuje.
Komentarz dietetyka
Polędwiczka nie powinna gościć zbyt często w menu ze względu na negatywny wpływ czerwonego mięsa na układ krwionośny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny