Polędwiczki wieprzowe smażone

Opublikowano: 23.03.2022 r.
Polędwiczki wieprzowe (800g), cebula (2 duże sztuki - 200g) i papryka czerwona (1 duża sztuka - 300g) to główne składniki tej prostej, ale smacznej potrawy. Te aromatyczne mięsa, podane najpierw z przyprawioną cebulką, a potem połączone ze słodką papryką, tworzą prawdziwą ucztę smaków. Na końcu przygotowania nasze danie zagęszczamy mąką ziemniaczaną, co nadaje sosowi idealną konsystencję.
Składniki dla 6 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 800 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Cukinia - 300 g (1 średnia sztuka)
- Papryka czerwona - 300 g (1 duża sztuka)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Mąka ziemniaczana - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, curry
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Polędwicę pokrój w plastry i dopraw solą oraz pieprzem.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
- Obierz marchew i pokrój w słupki.
- Cukinię pokrój w paski.
- Paprykę czerwoną przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paski.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Zeszklij cebulę i obsmaż mięso.
- Dodaj resztę warzyw i smaż przez 5-7 minut.
- Dodaj curry oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 200 ml wody.
- Gotuj przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
- Polędwiczkę podawaj z pieczywem lub gotowanym ryżem.
Komentarz dietetyka
Polędwiczki wieprzowe smażone to bardzo dobre źródło składników mineralnych i witamin. Potrawa zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit. Polędwiczki zawierają także dużą ilość białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny