Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie

Opublikowano: 26.05.2023 r.
Polędwiczki wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, sos sojowy, miód i czosnek – to główne składniki, których potrzebujesz do przygotowania genialnych polędwiczek pieczonych w rękawie. Ten zestaw gwarantuje soczystość i intensywny smak, którym łatwo się zachwycić. Połączenie mięsa z miodem i sosem sojowym nadaje daniu niepowtarzalny charakter.
Składniki dla 10 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 1000 g
- Cebula - 150 g (1 duża sztuka)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Sos sojowy - 20 ml
- Miód - 20 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, tymianek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj połowę oleju rzepakowego, sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz po pół łyżeczki soli, oraz tymianku.
- Polędwice oczywiście z błonek i natrzyj ją marynatą.
- Mięso przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
- Następnego dnia na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim polędwicę na rumiany kolor z każdej strony.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Do rękawa do pieczenia włóż cebulę, podsmażone mięso oraz pozostałą w misce marynatę. Rękaw zawiąż z dwóch stron i ułóż na blaszce do pieczenia.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 30 minut.
- Gotową polędwicę pokój na kawałki i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Polędwiczki wieprzowe stanowią doskonałe źródło białka, dlatego warto włączyć je do diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny