Polędwiczki wieprzowe pieczone

Opublikowano: 23.03.2022 r.
Polędwiczki wieprzowe, soczyste jabłka, mnóstwo cebuli, i kremowa śmietanka... w tym przepisie te składniki grają główne role. Dzięki dodatkowi miodu danie zyska delikatną słodycz, a orzechy włoskie dodadzą chrupkości. Całość idealnie uzupełni świeży koperek. Prosty, a zarazem efektowny obiad na każdą okazję!
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 800 g
- Jabłko - 200 g (2 małe sztuki)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Miód - 20 g
- Orzechy włoskie - 100 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Polędwiczkę dopraw solą i pieprzem.
- Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Polędwicę umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Wlej śmietanę dodaj ziele angielskie, jabłko i cebulę.
- Całość polej miodem i dodaj posiekane orzechy włoskie.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
- Posyp posiekanym koper.
Komentarz dietetyka
Polędwiczki wieprzowe pieczone to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwica pieczona w śmietanie jest daniem dość kalorycznym, dlatego, jeśli dbasz o linię, zwróć uwagę na wielkość porcji.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny