Polędwiczki wieprzowe
Opublikowano: 14.07.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, olej rzepakowy, czosnek i świeży rozmaryn – to składniki, które gwarantują pyszne jedzenie. Kluczową rolę gra tu czosnek, który razem z rozmarynem nadaje mięsu niesamowity aromat, a olej rzepakowy sprawia, że polędwiczki są soczyste i delikatne.
Składniki dla 6 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 1000 g (około 2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 36 ml (3 łyżki)
- Czosnek - 12 g (2 łyżki)
- Rozmaryn świeży - 1 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, rozmaryn
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, miska
Przepis krok po kroku
- Polędwiczki umyj i osusz.
- Do miski wlej olej, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczyptę soli i sporą szczyptę suszonego tymianku i rozmarynu.
- Do marynaty przełóż mięso, przykryj i pozostaw na 1,5 godziny.
- Polędwiczki wyciągnij z lodówki i pozostaw na 10-15 minut poza lodówką.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Rozgrzej mocno patelnię i obsmaż polędwiczki z każdej strony aż będą złote.
- Polędwiczki przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 20 minut.
- Na jeszcze gorące połóż gałązki rozmarynu.
- Przed pokrojeniem poczekaj 5 minut, mięso musi odpocząć.
Komentarz dietetyka
Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso o małej ilości tłuszczu. Dania gotowane, duszone lub pieczone bez wcześniejszego obsmażania wykorzystywane są w diecie łatwo strawnej. To danie, to klasyczna forma podania polędwiczek wieprzowych, która komponuje się ze zbilansowaną dietą osób zdrowych.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki