Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Opublikowano: 06.07.2025 r.
Polędwiczki wieprzowe, pieczarki, cebula, bulion warzywny i kremowa śmietanka – to główne składniki naszego przepisu na polędwiczki w sosie pieczarkowym. Ten danie to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca soczyste mięso z aromatycznym, kremowym sosem grzybowym. Idealne na obiady, które chcesz, żeby zapadły w pamięć!
Składniki dla 1 porcji:
- Pieczarki - 100 g (5 sztuk)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Natka pietruszki - 20 g (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 150 ml (ok. 1/2 szklanki)
- Suszone grzyby - 100 g
- Polędwiczki wieprzowe - 100 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki.
- Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Bulion zagotuj z dodatkiem suszonych grzybów.
- Polędwicę pokrój na mniejsze paski, dopraw i obsmażaj na patelni z oliwą i cebulką.
- Dodaj pieczarki, podsmaż, aż lekko się zarumienią, wlej bulion z suszonymi grzybami oraz śmietankę.
- Gotuj na średnim ogniu około 4 minut, aż lekko zgęstnieje.
- Posyp natką pietruszki, podawaj z kaszą lub ziemniakami.
Komentarz dietetyka
Posiłek jest ciężkostrawny, dlatego nie będzie wskazany dla osób z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, którzy wymagają zastosowania diety lekkostrawnej. Ze względu na dużą zawartość tłuszczów nasyconych, zwierzęcych, w zbyt dużych i częstych ilościach nie jest również polecany osobom z chorobami układu krążenia.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk