Polędwiczki w sosie musztardowym
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, musztarda miodowa i sarepska, a do tego śmietanka kremowa - to główne składniki tego przepisu. Dzięki tym składnikom Twoje danie będzie miało wyjątkowy smak i delikatność. Do tego cebula oraz czosnek podkręcą aromat i sprawią, że polędwiczki staną się jeszcze bardziej apetyczne.
Składniki dla 3 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 600 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Cebula czerwona - 50 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Olej rzepakowy - 60 ml (5 łyżek)
- Śmietanka kremowa 36% - 165 ml (2/3 szklanki)
- Musztarda miodowa - 40 g (2 łyżki)
- Musztarda sarepska - 40 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, pojemnik zamykany, praska do czosnku, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę oregano i 3 łyżki oleju.
- Obie cebule obierz i pokrój w kostkę.
- Śmietanę wymieszaj z musztardą.
- Polędwicę opłucz, osusz i pokrój na kawałki wielkości 1,5-2 cm. Pokrojone mięso umieść w pojemniku i obtocz je w przygotowanej mieszance. Zamknij pojemnik i schowaj go do lodówki na 1 h.
- Patelnię rozgrzej i obsmaż na niej mięso z każdej strony. Obsmażone mięso przełóż do miski.
- Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a potem dodaje cebule.
- Przysmażaj je ok. 3-4 min i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj śmietanę z musztardą. Wymieszaj i dodaj mięso.
- Całość duś pod przykryciem ok. 10 minut.