Polędwiczki w sosie grzybowym
Opublikowano: 27.05.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, świeże leśne grzyby i kremowa śmietana 18% tworzą idealne połączenie w sosie grzybowym. Do tego wszystkiego dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i bulionu warzywnego, aby całość zyskała głęboki smak i aromat. To po prostu klasyka w najlepszym wydaniu – obiad, który zadowoli każdego fana kuchni.
Składniki dla 1 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 100 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Świeże leśne grzyby - 150 g
- Bulion warzywny - 100 ml (ok. 1/2 szklanki)
- Śmietana 18% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Polędwiczki pokrój na cienkie plasterki. Dopraw.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij drobno posiekaną cebulkę.
- Na patelnię dodaj polędwiczki i obsmażaj z obu stron ok. 5 min.
- Dodaj pokrojone grzyby i smaż ok. 3-4 minut, aż zmiękną.
- Wlej bulion i gotuj ok. 2 minut, następnie dodaj śmietanę i gotuj aż sos lekko zgęstnieje.
- Podawaj z ziemniakami lub kaszą.
Komentarz dietetyka
Posiłek jest ciężkostrawny, dlatego raczej nie będzie zalecany osobom z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, którzy wymagają stosowania diety lekkostrawnej. Często i w dużych ilościach nie jest też wskazany dla osób z chorobami układu krążenia, ze względu na wysoką zawartość nasyconych tłuszczów.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk